چهارشنبه 17 آذر 1400 - 8:41

بازکردن گره یا موازی کاری؟

تشکیل معاونت خودرو یا چیزی شبیه آن در وزارت صمت از جمله آخرین خبرهایی است که در حوزه خودرو به گوش می رسد. معاونتی که البته علی اکبر محرابیان نیز در دوران وزارت خود در ساختمان سمیه به دنبال تشکیل آن بود و از این نظر آنقدرها هم فکر تازه و نویی نیست.

به گزارش حاشیه صنعت به نقل از عصر خدمات ، صنعت خودرو در ایران علی رقم همه فرصت هایی که در دل خود دارد، به دلایل مختلف از جمله تحریم، عدم ارتباطات بین مللی، عقب ماندگی ساختاری، سوء مدیریت و دست آخر چند ده هزار میلیارد تومان زیان انباشته حالا به جای فرصت یک چالش تمام عیار برای دولت و وزیر جدید صمت است. بی شک این دلایل و انبوهی از مسائل دیگر در این صنعت است که باعث شده فاطمی امین به فکر تشکیل معاونت خودرو در وزارت خانه خود باشد.
اما بیاید از زوایای دیگری به این موضوع نگاه کنیم. فرض کنید قرار است یک معاونت جدید در وزارت صمت تشکیل شود. قطعا این معاونت نیازمند چارتی سازمانی، ساختاری جدید، ساختمانی مشخص، کارمندان و پرسنلی اختصاصی است. اگر نخواهیم در مورد بودجه و هزینه دیگر مالی این معاونت سخن بگوییم، تا همین جای کار بدانید که تشکیل این معاونت با شعارهای کوچک سازی دولت در سال های گذشته کاملا در تضاد است.
از طرفی وظایف این معاونت چیست؟ طراحی استراتژی؟ نظارت؟ صدور مجورهای مختلف؟ دقیقا این معاونت کدام مسئولیت ها را در اساسنامه خود دارد که در حال حاضر در وزارت صمت بدون متولی مانده است؟ هر چند خودروسازان و قطعه سازان همواره گله هایی از عملکرد وزارت صمت در حوزه خودرو داشته اند، اما این مشکل به نظر با بزرگ ترکردن بدنه این وزارتخانه حل نمی شود. زیرا بسیاری از این مشکلات که داد صنعتگران حوزه خودرو را درآورده است، به همین تصمیمات گاه و بیگاه و تعدد بخش نامه های این وزارت خانه باز می گردد.
از طرف دیگر سوال اساسی اینجاست که تشکیل معاونت خودرو در وزارت صمت آیا با وظایف سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران ( ایدرو) موازی نیست؟ در حالی که امروز وظایف اصلی صنعت خودرو در بخش های مختلف از جمله تعیین استراتژی های کلی و … بر عهده ایدرو است، باید پرسید آیا قرار است این وظایف به معاونت خودرو منتقل شود؟ که اگر این گونه باشد، سهام ایدرو در گروه های ایران خودرو و سایپا نیز احتمالا باید به معاونت جدید وزارت خانه انتقال یابد. زیرا نمی شود استراتژی های کلان، مدیران عامل، اعضائ هیئت مدیره و راهبردها را معاونت خودرو تعیین کند و سهام خودروسازان در اختیار ایدرو باقی بماند.
از طرفی بسیاری از مراودات خودروسازان و قطعه سازان در حوزه بین المللی با هماهنگی های سازمان توسعه و تجارت انجام می شود. حال این سوال مطرح می شود که آیا اختیارات این سازمان در حوزه خودرو نیز قرار است به معاونت خودرو برسد؟ البته این همه ماجرا نیست، زیرا دفتر حمل و نقل وزارت صمت و سازمان راه داری و حمل و نقل جاده ای وزارت راه و شهرسازی نیز وجود دارد که با تشکیل این معاونت فرضی در وزارت صمت همانطور که از اسمش هم پیداست، احتمالا موازی کاری هایی با هم داشته باشند.
هر چند خبر تشکیل معاونت خودرو یا همان معاونت حمل و نقل دیدگاه های مثبت و منفی بسیاری را در محافل خودرویی داشته است، اما به نظر می رسد، اکنون اولویت وزارت صمت باید اصلاح امور تولیدی و کیفی و همین طور برنامه جامع برای ارتقا برندینگ صنعت خودرو در میان مردم باشد تا با اتکا به توان داخلی و همچنین دست آوردهای چندساله دوباره از مسیر اصلی خارج نشود.

لینک کوتاه : http://hashiyehsanat.com/?p=2172
به اشتراک بگذارید:
نظرات کاربران :

دیدگاه شما

( الزامي )

(الزامي)